Lars Larsson

National Geographic Explorer
Sven Hedin som 1894 gjorde de allra första försöken att bestiga berget Muztagh Ata i Xinjiang i kinesiska Pamir, nådde aldrig toppen men satte svenskt höjdrekord. Sommaren 2015 ledde Lars Larsson en expedition till Muztagh Ata. I sitt föredrag visar han hur han kunnat använda Hedins historiska fotografier till modern klimatforskning som visar hur långt en av bergets glaciärer dragit sig tillbaka på 120 år. Han berättar också historien om Svens försök att bestiga berget och jämför med hur hans egen expedition lyckades nå toppen i juli 2015.

Nicklas Blom

Nicklas Blom är en av Sveriges främsta skidfotografer men hans fotograferande spänner över betydligt mer än så. Han är flerfaldigt prisad för sina bilder för både natur och sportmotiv. Under Utefest ges även tillfälle att följa med Nicklas ut på ett kreativt fotoäventyr där du får kunskap och tips om fototeknik ute i naturen med fokus på innehåll , ljus och kreativitet.

Therese Furudal

Yoga Stories
Therése Furudal driver Yoga Stories med bas i Åre. Hon är certifierad Pilates & Global Yoga lärare och har studerat psykologi och kommunikologi vid sidan av yogan. Under flera år jobbade hon med träning utomlands men bor sedan 2011 i Åre. Hon använder gärna naturen som yogamatta och kör ofta yogaklasser med inriktning mot löpning, klättring, cykel.

Här på Utefest håller Therése klasser i “Outdoor Yoga”.

Miranda Kvist

Team Nordic Trail
Miranda Kvist är medgrundare av Team Nordic Trail som bedriver löpträning i skogen på över 15 orter i Sverige. Miranda kommer få dig att vilja ge dig ut på stigar och uppleva löpning och natur på nya sätt.Under trailskolan går vi igenom löpteknik med fokus på trail och obanad terräng. Dessutom tränar vi specifik löpteknik för både uppför- och uförslöpning.

Johan Skullman

Fjällräven
Få människor matchar Johan Skullmans kunskap och erfarenhet om friluftsliv. Som före detta produktutvecklingschef i Försvarsmakten har Johan mer än 30 års erfarenhet i naturens mest oförutsägbara miljöer och klimat.

Under Utefest presenterar Fjällräven Johans Frilufsskola där temat är just frilufskunskap med praktiska inslag och tips för hur du gör äventyr mer behagliga.

Tormod Granheim

Eventyr utenfor allfarvei
Tormod Granheim har nyligen utmärkt sig som en unik profil bland norska äventyrare. Som den den första skidåkaren någonsin ner för Mount Everest North Wall, är han den enda norrman som bidragit till idrottsutvecklingen av världens högsta berg. Under Utefest föreläser Tormod om sitt Everest-äventyr som var både bland det bästa och värsta han någonsin upplevt. Han berättar också om sitt seglaräventyr över Golfströmmen som inspirerats av Thor Heyerdahl.

Helena Olmås

Health by Helena
“Te Araroa är maori och betyder “the long pathway”.
Vandringsleden stod klar 2011 och mäter 3000 kilometer rakt igenom hela Nya Zeeland; från Nordöns nordspets Cape Reinga ner till Bluff på sydspetsen av Sydön.

Den 8 mars nådde Helena Olmås Bluff efter 130 dagar till fots och på fyra månader gick hon från oerfaren vandrare till att bli den första svenska kvinna att fullfölja hela vandringen. På årets Utefest visar Helena bilder och berättar om hur idén om att ensam vandra en av världens längsta och tuffaste vandringsleder föddes och om hur det var att korsa ett helt land till fots.”

Leila Khammari

Light My Fire

Light My Fire bjuder, tillsammans med Leila Khammari, in till en work-shop på temat laga mat ute. Leila Khammari är en nyfiken ingenjör som gillar att ta reda på hur saker och ting fungerar. Ett intresse som tidigt förde Leila ut i naturen där matlagning blivit en självklar aktivitet. Som hängiven paddlare packar Leila gärna ner det där lilla extra i kajaken och på Utefest delar hon med sig av sina bästa tips och trix. Det blir en smaklig aktivitet för både gom och mage.

Sören Kjellkvist

Melker Kayaks
Följ med äventyraren Sören Kjellkvist, Melker Kayaks och Låt Östersjön Leva på en dygnstur till Mjältön.

Under UTEFEST har alla med Utepass möjlighet att delta i en längre upplevelsepaddling till Mjältön – i världsarvet Höga Kusten – vi snackar äventyrande, strandstädning och gemensam bestigning av toppen på Sveriges högsta ö.

Jukka Linnonmaa

Sea Kayaking FInland
Möt vår certifierade kajakmästare Jukka Linnonmaa som varit instruktör sedan 1999 och har coachat kajakguider i flera länder samt gjort exkursioner i spännande miljöer med de vildaste vatten i bland annat Norge, USA och Ryssland. Jukka erhåller bl.a. British Canoe Union: 5 Star Sea/Level 3 Sea Coach, 3 Star Open Canoe. Han kommer att hålla i olika teknik-kurser vid sjön – för nybörjare som vana kajakpaddlare.

Chris Thompson

British Canoe Union Level 4 Coach
Meet Chris Thompson half Scottish, half English and now a long term resident of Finland. He has been working as an outdoor education coach and teacher throughout his career. Spending time in the mountains, rivers and on the sea.

Chris will be coaching in our Kajak-Clinics with Jukka.