klättring

Klättring

Klättra Europas Största Via Ferrata-anläggning med fyra leder av olika svårighetsgrader! Här har alla en möjlighet att uppleva bergsklättring under maximal säkerhet. Det krävs inga förkunskaper och du behöver inte ha en fysik utöver det vanliga.

Utomhusyoga

Vare sig du är inbiten yogi eller aldrig testat yoga tidigare så kom och var med och njut av skön utomhusyoga.
Morgonen startar med ett Rise and shine-pass. Du väcker kroppen med din andning, sträcker ut din kropp i långsamma, mjuka flöden och ger dig själv en kärleksfull start på dagen vid Gällstasjön.
På kvällen blir det energigivande Trail’nYoga. Välj om du vill springa upp eller så träffas vi på toppen där vi gör yoga som passar för löpare och njuter av utsikten.

Trailskola och Trailrunning med TnT

Upplevelselöpning med Team Nordic Trail

Trailrunning är trendigt och tokroligt. Lär dig att nyttja terrängen på bästa sätt med experterna från Team Nordic Trail! Under Upplevelselöpningen går vi igenom löpteknik med fokus på trail och obanad terräng. Dessutom tränar vi specifik löpteknik för både uppför- och uförslöpning. Varmt välkommen – oavsett om du springer sedan innan eller ej. Alla kan vara med!

Havspaddling

Havspaddling

Paddla genom Sveriges mest dramatiska skärgård med duktiga instruktörer från Melker Kayaks med god expertis på området som bjuder paddlare på en härlig havskajakupplevelse. TIPS! Du kan även förlänga din utefestvistelse genom att följa med på Låt Östersjön Leva-tur med Melker Kayaks som tillsammans med Världsnaturfonden WWF driver ett upplysningsprojekt om situationen med Östersjön och vad du själv kan göra för att bidra till en positiv utveckling.

Kajak Clinic

Kajak Clinic

I Gällstasjön, vackert beläget norr om den pittoreska Vibyggerå Kyrka och det majestätiska Skuleberget, erbjuder vi clinics med duktiga instruktörer som håller i allt från Nybörjarkurser, Räddningstekniker och Bättre Kajakkontroll.

foto_nicklas_blom

Fotoäventyr

Vi bjuder in en av Sveriges främsta naturfotografer som tar er med ut i det vackra landskapet och lär er hur ni kan fånga de bästa bilderna och motiven. Fotokurserna fokuserar på innehåll , ljus och kreativitet. Du bör utrusta dig med kamera och sköna vandringskläder till kurserna.

vandring

Vandring

Vandra över kustnära berg, genom djupa skogar och längs kusten. Följ med på tematiserade vandringar ut till Skuleskogens Nationalpark med Fenix Outdoor som vid olika stationer på plats ger dig information och inspiration för en lättare och smidigare vandring. Du kan också ge dig ut själv på
längre heldagsvandringar eller på kortare turer kring Skuleberget.

Banff Mountain Film Festival 2017

Banff Mountain Film Festival är världens största filmfestival för filmer inom bergssport och bergsupplevelser. Bredden på utbudet av film är oöverträffad. Kategorier som Mountain sports, Climbing, Mountain Environment, Adventure and Exploration, Short Mountain Film, Feature Legth, Grand Prize och Peoples Choice Award koras varje år. Festivalen hålls årligen första helgen i november i Banff, Alberta, Kanada sedan 1976. På fredagen gör de ett turméstopp på Utefest och visar inspirerande äventyrsfilmer som får er att vilja upptäcka nya platser och utmana er själva ytterligare en nivå.
Foto Thomas Senf

light_my_fire_200x200

Matlagningskurs

Light my Fire bjuder upp en friluftskock till Utefest som kommer att hålla i matlagningskurser varje dag. Här får du tips och tricks på hur du kan krydda maten och hur du smartast tillagar den när du är iväg på äventyr.

Svampplockning & utemat

Specialisten & charmtrollet Elle från Elles Utemat jobbar som utekock med fokus på närproducerade och ekologiska råvaror. Elle är också utbildad svampkonsulent och håller flera kurser i svampplockning och matlagning. Under Utefest tar hon med dig ut i skogen där du kommer att få lära dig mer om skogens guld.

Fjäll med Friluftsfrämjandet

Under Utefest finns fjälledare och fjälledarutbildare från Friluftsfrämjandet på plats för att dela med sig av både fjällkunskap och ledarskap. På fredag inleds fjälltemat med en workshop kring vilka möjligheter det innebär att utbilda sig till Fjälledare. Sedan fortsätter fredagen med en workshop kring fjällsäkerhet. Under lördagseftermiddagen finns möjlighet att följa med Friluftsfrämjandets fjälledare på vandring där kunskap och lärande blandas med naturupplevelser. På söndagen genomförs en workshop kring skydd och övernattning i fjällen.

morakniv_200x200

Moraknivs täljskola & eldskola!

Kom och tälj med Morakniv där experter lär ut grunder i täljning och ger förslag på roliga täljprojekt eller varför inte utmana kompisen och visa era färdigheter att spänta ved och göra upp eld!

primus_web

Primus – alltid i farten & gasen!

Primus kommer så klart inbefinna sig på Utefest även detta år!
Förra året vann Primus en eldlåga för deras då nya vintergas. Undra vilka priset som delas ut i år! Kom och se för dig själv på Utefesten och kom och hälsa på Primus-Jocke som står för både teknisk info och underhållning!

Förläng din Utefest med dygnstur till Mjältön!

Förläng din UTEFEST tillsammans med äventyraren Sören Kjellkvist, Elles Utemat och Melker Kayaks – häng med på en äventyrlig och smakfull dygnstur till Mjältön.

Vi utgår från den närliggande stranden strax efter lunch på söndagen och paddlar ut mot Mjältön. Väl framme slår vi upp våra tält och bestiger sedan Mjältöns topp. När vi återkommer till lägret bjuder Elles Utemat på middag lagad över öppen eld, baserad på lokala och ekologiska råvaror. Efter middag och skönt kvällshäng sover vi gott i våra tält.
Efterföljande morgon bjuder Elle på en härlig ägg & bacon-frukost direkt från Muurikkan. Efter frukost paddlar vi tillbaka till stranden och återkommer runt lunchtid.

Deltagarna tar själva med fika, snacks och vatten för paddlingen och eventuella måltidsdrycker (utöver kaffe, te och enklare måltidsdrycker), samt tält och övrig utrustning för övernattning.
Erfaren instruktör/guide, middag och frukost ingår. (obs: till de första 15 platserna ingår även kajak med tillhörande paddlingsutrustning!)
Du behöver inga större förkunskaper för att följa med på denna dygnstur. Paddlingen i sig är en introduktion till kajakpaddling där vi kontinuerligt tränar på de grundläggande färdigheter du behöver. Vi förutsätter dock att du är simkunnig, har gjort en övernattningstur med tält och att du fyllt minst 15 år (eller är i målsmans sällskap).
Minibussar går ToR från FriluftsByn ca 30 min innan samling / efter ankomst

Tid: Söndag 10/9 kl. ca 14.00 – Måndag 11/9 kl. ca 13:00
Plats: FriluftsByn – Mjältön – FriluftsByn

Pris: 600kr

Frågor, anmälan och betalning: Mejla pelle@melkerkayaks.se för anmälan och eventuella frågor, evenemanget betalas på plats (kontant eller via swish)