Fotografering

Nicklas Blom är en av Sveriges främsta outdoorfotografer. Han är flerfaldigt prisad för sina bilder för både natur och sportmotiv. Under Utefest ges tillfälle att följa med Nicklas ut på ett kreativt fotoäventyr där du får kunskap och tips om fototeknik ute i naturen med fokus på innehåll, ljus och kreativitet.

Kursen erbjuds i två nivåer, en för dig som är nybörjare och en för dig som redan är erfaren men vill ta fotograferandet en nivå högre.

Under kursen kommer Nicklas visa sina bilder från jordens alla hörn. Har vi tur kanske vi kan få se hans helt nya bilder från äventyret Fjällräven Polar eller en bild från när han somnade bredvid en isbjörn på Svalbard.

Nybörjarkurs 

 För dig som gillar att fotografera och vill få dina bilder att lyfta!

 • Vad gör bilden bra, eller mindre bra?
 • Formspråk
 • Innehåll
 • Ljus

Utrustningskrav: Kamera och sköna kläder som funkar utomhus.

Förberedelser:  Ta med en bild som du känner dig nöjd med(digitalt)

Fortsättningskurs 

För dig som redan är erfaren, kan hantera din kamera väl och vill ta ditt fotograferande till en högre nivå!

 • Vad gör bilden bra, eller mindre bra?
 • Formspråk
 • Innehåll
 • Ljus
 • Bildgenomgång av egen bild
 • Hur är det att jobba professionellt som fotograf?

Utrustningskrav: Kamera, Stativ och sköna kläder som funkar utomhus.

Förberedelser:  Ta med en bild som du känner dig nöjd med (digitalt)


Klättring
Klättra Europas Största Via Ferrata-anläggning med fyra leder av olika svårighetsgrader! Här har alla en möjlighet att uppleva bergsklättring under maximal säkerhet. Det krävs inga förkunskaper och du behöver inte ha en fysik utöver det vanliga.

En unik adrenalinkick och ett fantastiskt äventyr i världsarvet Höga Kusten!


Johans Skullmans friluftskola

Fjällräven presenterar Johan Skullmans friluftsskola. Här får du tips och idéer för en lyckad och trevlig vandring!


Moraknivs slip & täljskola

Hur slipar du din kniv (tips o tricks)?

Vi pratar lite kring knivstål, går igenom instruktioner och låter  deltagarna testa dels hur man kan slipa och bryna sin kniv i fält (unplugged) och hur man kan slipa sina outdoor eller köksknivar hemma om man har tillgång till en Tormek slipmaskin.

Workshops i täljning.

Hur täljer du en cooking spatula? Bra täljprojekt för friluftsmänniskan. & bra-att-ha-pryl till campingköket.

Ingen av workshopsen kräver några förkunskapskrav!


Bushcraft

Bushcraft är en samling av vildmarks kunskaper som inkluderar färdigheter såsom att göra upp eld, bygga skydd, söka efter föda, jakt, fiske, hantering av kniv och yxa, att tillverka egen utrustning i naturen. Bushcrafting handlar inte bara om överlevnads kunskaper utan det är mycket mer.

Eld med låga (Tändsticka) • Eld med gnista (Eldstål) • Eld genom friktion (Bågdrill) • Säker hantering av kniv och såg • Matlagning i vildmarken • Växter som mat och medicin • Uppsättning av tarp/basha/hoochie Knutar och knopar • Tillverkning av sked • Hur man renar vatten


Utomhusyoga
Vare sig du är inbiten yogi eller aldrig testat yoga tidigare, kom och njut av skön utomhusyoga.
Morgonen startar med ett Rise and shine-pass. Du väcker kroppen med din andning, sträcker ut din kropp i långsamma, mjuka flöden och ger dig själv en kärleksfull start på dagen vid Gällstasjön.
På kvällen blir det energigivande Trail’nYoga. Välj om du vill springa upp eller så träffas vi på toppen där vi gör yoga som passar för löpare och njuter av utsikten.

Namaste!


Upplevelselöpning med Team Nordic Trail
Trailrunning är trendigt och tokroligt. Lär dig att nyttja terrängen på bästa sätt med experterna från Team Nordic Trail!
Under upplevelse-löpningen går vi igenom löpteknik med fokus på trail och obanad terräng. Dessutom tränar vi specifik löpteknik för både uppför- och uförslöpning.
Varmt välkommen – oavsett om du springer sedan innan eller ej.
Alla kan vara med!


Kajakclinics med Kajaktiv

I Gällstasjön, vackert beläget norr om den pittoreska Vibyggerå Kyrka och det majestätiska Skuleberget, erbjuder vi clinics med duktiga instruktörer.
Nybörjarkurser med fokus på grundläggande kunskaper samt och paddlelteknik. 
Forsättningskurser, samt även räddningstekniker.


Havspaddling

Paddla genom Sveriges mest dramatiska skärgård med duktiga instruktörer från Melker Kayaks. Med god expertis på området bjuder de alla paddlare på en härlig havskajakupplevelse.

Krav:

 • Grundkunskap i paddling
 • Åldersgräns 15 år
 • Utepass Plus

Vandring
Vandra över kustnära berg, genom djupa skogar och längs kusten. Följ med på tematiserade vandringar ut till Skuleskogens Nationalpark med Fenix Outdoor som vid olika stationer på plats ger dig information och inspiration för en lättare och smidigare vandring. Du kan också ge dig ut själv på längre heldagsvandringar eller på kortare turer kring Skuleberget.


Lär dig paddla SUP med Redpaddleco och Kajaktiv!
Låt oss visa dig hur lätt det är att lära sig paddla Stand Up Paddle och dessutom får du prova flera typer av brädor under endast 45 minuter!

En av kvällarna kör vi Red Dragon SUP challenge. I lag om 4 utmanar vi varandra på en kort bana.
Håll dig kvar eller bada!


Eftermiddagsyoga på SUP!

Sara Edrén från Hälsoverkstan guidar dig genom ett utmanande och härligt yogapass på SUP-bräda. 
Du tränar det mentala, får bättre kontroll på balansen samt njuter av stillheten på Gällstasjön


Elixir- Actionsporternas filmfestival

Elixir är en filmfestival som startades 2010 av Emil Sergel. Den fokuserar på äventyr och actionsporter och syftet är att inspirera festivalbesökarna till egna äventyr. Med inspirerande filmer från hela Sverige och halva världen hoppas han kunna erbjuda en helkväll med fokus på klättring, mtb, surf, paddling, expeditioner och annan galenskap.